Hoe verwijder ik oorsmeer? Hoe reinig ik mijn oren?
De natuur zorgt in de meeste gevallen voor een spontane reiniging van de oren. Dus in principe is dan geen extra reiniging nodig door jezelf. Bij mensen met smalle en/of kronkelende gehoorgangen, na ooroperaties, bij overmatige oorsmeerproduktie (vaak familiaal), bij het dragen van hoortoestellen of oordoppen, kan een extra reiniging aangewezen zijn. Je hebt dan een verstopt gevoel in het oor, oorjeuk, soms oorpijn, ed.
Indien je zeker bent dat er geen trommelvliesperforatie of oorontsteking aanwezig is, en geen voorgeschiedenis van een ooroperatie, kan het via een oorspoeling. Dit kan bij de huisarts of NKO-arts. Is dit wél aanwezig, is een reiniging via een NKO-arts noodzakelijk.
Ik heb een verstopt oor, drukgevoel of 'doof' gevoel in mijn oor, wat moet ik doen?
Bij een verkoudheid of sinusitis of opstoot van allergie kan dit tijdelijk voorkomen.Blijft het langer dan 7 dagen duren, raadpleeg een arts. Bij oorpijn of na oortrauma, raadpleeg een arts. Uiteraard kan een (oorsmeer)prop of pijnloze oorinfectie ook de oorzaak zijn, laat nakijken door een arts.
Als er bijkomend ook sprake is van een plotse sterke gehoorsdaling en vervorming van de omgevingsgeluiden, overgevoeligheid voor lawaai, evenwichtsproblemen, is het aangeraden om zo snel mogelijk een NKO-arts te consulteren.
Heb ik een loopoor? Wat doe ik?
Bij slijmerig vocht of bloed uit het oor, of bij twijfel, kan je best de dokter raadplegen.
Een loopoor dient best binnen de week na ontstaan behandeld te worden; bij blijvend loopoor, is een snelle consultatie bij de NKO-arts aangewezen.
Mag ik zelf oordruppels opstarten?
Enkel op aanwijzing van de huisarts of NKO-arts.
Heb ik tinnitus? Blijvend getuut of geruis in de oren? Wat nu?
Tinnitus is een klacht waarbij je een geluid hoort in één of beide oren (gaande van gesis tot gebrom). Dit oorsuizen is van alle tijden en komt vaak voor. Het is soms tijdelijk, soms blijvend.
Het kan ontstaan door een probleem in het buitenoor (oorprop, uitwendige oorontsteking, ea), in het middenoor (slechte verluchting, middenoorvocht/slijm, ea), in het binnenoor (beschadiging van de haarcellen/slakkenhuis, aandoening gehoorzenuw, ea , met als compensatiereactie een overactiviteit thv de hersenen).
Bij associatie met een (plotse) gehoorsdaling, overgevoeligheid voor lawaai, vervorming van omgevingsgeluiden, evenwichtsprobleem, drukgevoel op het oor, trauma, is een doktersconsult aangewezen.
Ik heb vaak of aanslepend een verstopte neus, wat kan ik doen?
De oorzaak dient onderzocht te worden.
Het kan ontstaan door een slepende sinusitis, allergie, overgevoelige neusslijmvliezen, neusdruppel/spray-misbruik, hormonaal, scheefstand van neustussenschot, neuspoliepen, neusamandelen('poliepen' bij kinderen), enz...
Als dit samen voorkomt met hevige hoofdpijn, raadpleeg zeker de arts.
Aldus kan naast klinisch onderzoek, een allergietest, een RX of CBCT sinussen, een endoscopisch neusonderzoek, ed aangewezen zijn. De huisarts en/of NKO-arts zal u hierbij verder helpen.
Zijn neussprays veilig?
Grofweg zijn er 2 soorten neussprays :
1/ spray met Efedrine (en derivaten), +- lokaal antibioticum : werkt binnen de 5 minuten; kort gebruik is strict aangewezen (max 7 dagen) om verslaving en beschadiging aan de neusslijmvliezen te vermijden, en wegens algemene bijwerkingen (oa hoge bloeddruk,..). Indikatie bij 'korte' nood aan neus-ontzwelling, bv verkoudheid; vliegreis,..
2/ spray met cortisone-derivaat (enkel lokaal werkend in de neus) : werkt pas goed vanaf dag 5 ; 'veilige' spray, geen algemene bijwerkingen en geen kans op verslaving; gebruik mag levenslang; is bedoeld om de neusslijmvliezen door dagelijkse dosis op langere termijn te ontzwellen. Indikatie bij allergische rhinitis, overgevoelige neusslijmvliezen, chronische sinusitis, ea.
Welke behandeling is mogelijk bij snurken en/of slaapapneu?
Heb jijzelf of je partner een probleem met snurken en/of ademstops tijdens het slapen, dan kan je best een NKO-arts of longarts raadplegen, gespecialiseerd in deze materie. Immers, 75% van de snurkers hebben ook slaapapneu (in meer of mindere mate, vaak ongekend). Dit geeft op termijn algemene gezondheidsproblemen.
Snurken en slaapapneu wordt veroorzaakt door een vernauwing thv de bovenste luchtweg (verhemelte-keelwand/tonsillen-tongbasis-strotklep).
Om te komen tot een persoonlijk optimaal behandelingsplan, dien je een welbepaalde procedure te doorlopen :
1e een algemeen klinisch onderzoek bij de NKO-/longarts, met evaluatie van de mogelijke oorzakelijke factoren en ernst.
2e slaapmonitoring, ter uitsluiting van milde en ernstige apneus.
3e consultatie ter bespreking van verder behandelingsplan naargelang de ernst; tenzij te ernstig, kan door de NKO-arts een afspraak worden gemaakt om via een slaapendoscopie (DISE), de bovenste luchtweg onder een korte roes na te kijken. Dit heeft als doel te evalueren op welk(e) niveau(s) de luchtweg dichtklapt. Zo kan een gerichte therapie worden vooropgesteld : cPAP (hoge druk/ masker) via eerkend longarts, MRA (mondbeugel (via erkende stomatoloog) of anti-snurk/OSAS-operatie via NKO-arts.
Ik voel een prop in de keel
???????...